We Love Animals
Animals Nature

Meet The Rufous-crested Coquette, A Breathtaking Tiny Chubby Bird With A Brilliant Orange Crest And Iridescent Green Plumage

The world of birds is fantastic! It has many birds that are too perfect to be true. Some people even think that these flying creatures jump out from fairy books. Not only is their plumage incredibly beautiful but these birds also have one-of-their-kind features. Just look at photos of the rufous-crested croquette below to verify our words.

Image Credits: Instagram/tropicalbirding

The rufous-crested coquette is tiny and chubby birds like other members of the hummingbird family. But this species makes a name for itself with a brilliant orange crest tipped with black and iridescent green plumage.

Image Credits: Francesco Veronesi / CC BY-SA 2.0

The green color of its coat comes in different shades. It’s darker green on the throat, along with small pointed white feathers. Meanwhile, the belly and back of this hummingbird is a light iridescent green.

Image Credits: Instagram/wildfrank_natureshot

Take a look at the tail, the rufous-crested coquette has brown, orange, and green feathers on its rump. This feature surely makes it more conspicuous whenever they appear.

Let’s watch the beauty of this bird in the video below!

Like many other species, the female rufous-crested croquette looks duller than the male. She doesn’t have green throat and orange crest.

Image Credits: Instagram/lindsay_naturephotos

This bird is endemic to the tropical slopes of pacific South America. They distribute in the Pacific and Caribbean mountainsides of Peru, Bolivia, Colombia, Ecuador, Panama, and Costa Rica, with at least one sighting in western Brazil.

Image Credits: Instagram/francescveronesi

The main diets of these striking hummingbirds are nectar. Their food sources are colored, scented small flowers on trees, herbs, shrubs, and epiphytes. These birds, however, sometimes eat insects and spiders.

Image Credits:  Instagram/best_bird_shots

With this eating habit, the female rufous-crested croquette prefers living in subtropical or tropical lowland and montane forests at altitudes of 500m – 1,900m above sea level.

Image Credits: Instagram/julioc.telloalvarado

When the breeding season begins, female birds use soft plant fibers, green moss, animal air, and feather-down to build their cup-shaped nest. This nest is placed in bushes, shrubs, or small trees. They then lay 1 egg in their nest and incubate them. The female continues to feed the hatchlings for about 20 days until fully fledged.

Image Credits: Instagram/theperutravelexperience

Can’t keep your eyes off these flying gems? Just share this article with your family and friends. They will burst out “wow”. Believe us!

H/T: One Big Birdcage

Related posts

Green Wings, Red Neck Fan With Blue Edges, And Brown Face With Whiteish Streaks, This Parrot Is Conspicuous In Nature

Margot Nolan

10+ Dog Reactions That You Will Burst Out Laughing

Carolyn Mullet

10+ People Who Didn’t Think About The Consequences Of Owning A Cat

Carolyn Mullet

White Lion And White Tiger Had Babies Together And They’re The Most Adorable Things On Earth

Carolyn Mullet

10+ Stories About Pets Full of Love and Drama

Carolyn Mullet

25 Photos Of Cute Animals That Will Brighten And Boost Your Day

Carolyn Mullet

Once In A Lifetime Photos Of A Grizzly Encountering A Wolf, Captured By Photographer

Carolyn Mullet

30 Photos Of Four-Legged Friends To Make You Forget About Everything

Carolyn Mullet

Meet Three-Wattled Bellbird, A Unique Bird With Mustache And Covered In Reddish Brown, Except For White Head And Neck

Margot Nolan

20 People Who Are Enchanted By Their Beloved Pets

Carolyn Mullet

Wearing Mesmerizing Cobalt Blue Coat And Turquoise Crown, Red-Legged Honeycreeper Is A Sapphire Of The New World

Olivia

20 Animals Who Can Fill The World With Their Unconditional Love

Carolyn Mullet