We Love Animals
Animals Nature

An Unmistakable Bird With Red Head, Yellow-Orange Chest, And Olive Green Wings

The plumage is without dispute the first thing that makes birds easy to spot from amongst the others. Of course, some birds have distinctive features like a mohawk or eyebrow-like stripes. But the furry suits always help them conspicuous in their colony.

Image Credits: Instagram/_samirjoban.birds

Today’s story is about a gorgeous bird species in the Capitonidae family, the red-headed barbet. As its name suggests, this barbet has a vivid red head and neck, coming along with a yellow-orange chest, white belly, and olive-green wings and tail. Its beak is also yellow.

Image Credits: Dave Wendelken / CC BY 2.0

Just look! there is a white stripe on its upper neck, creating a striking contrast with the green back.

Image Credits: Instagram/bukuephotography

You can watch the video of this captivating bird below!

Like many other species, the female of this barbet is duller than the male. Her crown is dull orange and her nape is different shades of green. Not just that, the female has a grey-yellow throat and green back.

Image Credits: Instagram/fascinatingbirds

Red-headed barbet weighs from 1.1 to 1.4 oz. They have a large range that ensures their stable population.

Image Credits: Instagram/juanpucci

These birds in Costa Rica and Panama, on both slopes of the western Andes of Colombia, on the west slope of the Andes of Ecuador, and on the eastern slope of the Andes of Colombia, Ecuador, and northern Peru.

The favorite habitats of these barbets are mountain evergreen forests, forest borders, and adjacent secondary growth. They prefer living at 400-2,400 meters above the ground.

Image Credits: Instagram/avesecuador

The breeding season of this bird is from March to June. After finding mates, the females start to build their nests in a cavity in a tree or a fence post. They then lay 2-5 eggs inside and incubate them for around 15 days. Noticeably, the males support their mates at the daytime. They continue to feed the hatching with the females for the next 31-42 days. The chicks are then strong enough to leave nests to have their own life.

Image Credits:  Instagram/birdwatching__tours_costarica

Regarding diets, this species feeds mainly on insects and arthropods. Beetles, caterpillars, earwigs, flies, and scorpions are all their sources of food. However, these birds sometimes eat fruits and berries if they are available in their foraging areas.

Image Credits: Instagram/stefanoianiromedia

H/T: One Big Birdcage

Related posts

20+ Animals Who Know How To Treat Their Loved Ones On Valentine’s Day

Carolyn Mullet

Glossy Jet Black Plumage With Golden Orange-Yellow Crown, The Regent Bowerbird Is Truly An Outstanding Bird

Margot Nolan

Incredible Wild Grizzly Bear Becomes Famous Worldwide After Delivering 4 Cubs At Age 24

Olivia

Sweet Dog Loves His New Best Friend Who Shares His Fur Colors

Olivia

Gay Penguin Couple Hatch A Second Egg After Their First Born Are Grown Up, Leaving Their Nest

Carolyn Mullet

Meet The Oddest And Cutest Gang Of A Golden Retriever, A Hamster And 8 Birds

Margot Nolan

Polar Bear Cub Spotted Winking At The Camera, Driving The Internet Crazy With Its Cuteness

Margot Nolan

Meet Crimson-Breasted Shrike, A Striking Bird with Gorgeous Red And Black Plumage

Margot Nolan

10+ Creepy Animals Who Look Like They’re About To Dominate The World

Carolyn Mullet

San Antonio Zoo Celebrates The Birth Of Viazi The Baby Duiker

Margot Nolan

This Rescued Kangaroo Loves Her Rescuers And Caretakers So Much That She Can Hug Them All Day

Margot Nolan

20 Photos Of Animals That Sleep Adorably And Peacefully

Carolyn Mullet