We Love Animals
Animals Nature

Green Wings, Red Neck Fan With Blue Edges, And Brown Face With Whiteish Streaks, This Parrot Is Conspicuous In Nature

The plumage is without dispute the most conspicuous feature of the birds. It defines how unique these creatures are and makes a name for them in nature, too. Amazingly, there are many birds to be gifted with a one-off-its-kind suit. They shine in the way they are supposed to do. And we, humans, can’t keep our eyes off these striking birds.

Image Credits: Instagram/birdsonearth

Many parrots have vibrant, stunning good looks. Different vivid hues splash on their plumage, making them flaming balls in the wild. The red-fan parrot is a typical example. The male is known for his green wings, red neck fan with blue edges, and brown face with whiteish streaks. His chest and belly are also red with blue streaking.

Image Credits: Instagram/birdsonearth

His tail is greyish-black and his feet are grey.

You can watch the video of this bird below!

Unlike many other birds, the female of the red-fan parrot looks similar to the male. They are virtually indistinguishable from one another.

Image Credits: Bobby / CC BY 2.0

They are an unusual New World parrot and also called the hawk-headed parrot.

This captivating species is native to much of South America, particularly in the Amazon Basin, from the Guanas and the eastern part of northern Brazil. They also distribute in southeastern Colombia, northeastern Peru, and southern Venezuela.

Image Credits: Instagram/dustinchen0728

Despite a wide range, red-fan parrots are now listed as a threatened species due to caged bird trade and habitat destruction.

Image Credits: Instagram/gt_the_hawkheaded_parrot

They prefer living in forest and savannah woodland that are up to an altitude of 400 meters. These habitats enable them to feed on canopy fruits, especially palm fruits and guava. These birds also eat seeds, flowers, nuts, and any vegetable available nearby.

Image Credits: Instagram/brunnoesa

These gorgeous parrots breed from November to April. After finding mates, the female builds her nest in abandoned woodpecker holes at an altitude of 10 meters. She then lays 2-3 eggs in her nest and incubates them for around 28 days. She continues to feed the chicks until fully-fledged, about 9-10 weeks.

Image Credits: Instagram/ohmygoat1.
Image Credits: Instagram/danieljduany

H/T: One Big Birdcage

Related posts

Starved Stray Kitten With Broken Legs Was Rescued And Helped To Find A Forever Home

Susanna

Born With A “Squished Face” And Got Abandoned Twice, This Dog Finally Finds His Forever Home

Carolyn Mullet

20 Sassy Pets Who Will Bring More Laugh For Your Day

Carolyn Mullet

Two Moluccan Cockatoos Get Highly Excited To See Each Other When Shopping

Carolyn Mullet

Naughty Elephant Drops Down Welcome Mat Of A Hotel When Caught Red-Handed Stealing it

Margot Nolan

10+ Photos That Show Pets Make Our Lives Just As Fun And Loving

Carolyn Mullet

New Young Male Pronghorn Joins In The Herd At Topeka Zoo

Daniel

Lion And Tigress Were So In Love They Escaped The Zoo And Spent The Rest Of Their Lives Together

Olivia

30 Adorable Felting Wool Toys That Look Like Real Animals

Carolyn Mullet

Photographer Captures Ladies With Their Cats To Debunk The Crazy Cat Lady Stereotype

Carolyn Mullet

Baby Koala Refuses To Leave His Mom For A Second During Her Life-Saving Surgery

Margot Nolan

20 Animals Who Rely On Humans For Support

Carolyn Mullet